Over ons

Over ons

Argentinië; land voor veeteelt

Argentijnen zijn zelf echte vleeseters. Alleen al aan rundvlees consumeren ze gemiddeld 55 kg per persoon per jaar. Hiermee staat het land in de top 3 van rundvleesconsumptie. Geliefd is de asado, de typische barbecue methode in Zuid Amerikaanse landen waarbij het vlees, vaak een ribbenkant, op een metalen frame (asador) wordt geprikt en wordt geroosterd door het naast een langzaam brandend vuur te plaatsen.

In 1536 brachten Spanjaarden de eerste runderen mee naar Argentinië. De rundveestapel is sindsdien flink gegroeid en telde in 2013 meer dan 50 miljoen stuks. Gezien de immense ruimte en natuurlijke rijkdommen is veeteelt in Argentinië goed verklaarbaar.

Met 2.780.400 km² is Argentinië het achtste land ter wereld naar oppervlakte. Een groot deel daarvan bestaat uit subtropisch natuurlijk grasland, beter bekend als de pampa. In de inheemse taal Quechua is pampa het woord voor vlakte. Een mooiere omgeving kan het vee niet wensen. De grote kuddes koeien lopen, grazen en groeien op deze ruime, groene, vruchtbare pampa’s.

Evita

Over Evita

Eva Perón (1919 – 1952) werd liefkozend Evita genoemd.  Ze was een bekende Argentijnse presidentsvrouw met een enorm charisma. Ze hielp actief bij de campagnevoering van haar echtgenoot. Zelf was ze van eenvoudige afkomst en wist daarmee het vertrouwen van de armen en arbeidersklasse te winnen. Met de stichting die ze oprichtte leverde ze een belangrijke bijdrage aan de Argentijnse maatschappij. Haar politieke invloed nam met de jaren toe, evenals haar populariteit. Ze was daarmee in die tijd de machtigste vrouw van Argentinië. Er ontstond een cultus om haar en haar man. De mythevorming rond haar persoon is nog altijd gebleven. Evita is daarmee een bekend symbool van Argentinië.

Heeft u vragen?

Heeft u nog meer vragen over de herkomst of voeding van ons vlees. Of wilt u vrijblijvend een offerte opvragen, neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Braford, Brangus, Hereford en Angus

De twee meest gebruikte vleesrassen in Argentinië zijn tegenwoordig Braford en Brangus. Evita’s Choice levert dan ook vooral vlees van de rassen Braford, Brangus, Hereford en Angus.

Door de eeuwen heen zijn diverse runderrassen meegenomen naar Argentinië. De Zebu met name vanwege zijn tolerantie voor hitte en als lastdier, de Holstein voor de melkproductie en de Shorthorn had een dubbeldoel, zowel melk- als vleesproductie. De nadruk lag eind 19e eeuw echter op de typische vleesrassen Hereford en Aberdeen Angus.

Naar aanleiding van de stijgende vraag naar kwalitatief hoogwaardig rundvlees zijn ook selectieve kruisingen ontwikkeld. Zo zijn de Braford en Brangus ontstaan uit een kruising van respectievelijk het Hereford en het Angus ras met het Brahman ras (een Zebu type). De combinatie resulteert in een ras dat de eigenschappen van twee zeer succesvolle ouderrassen verenigt; een rund dat in veel klimaten goed kan gedijen, een goede weerstaand heeft en een uitstekende kwaliteit rundvlees produceert.

Minimaal 100 dagen graangevoerd

De runderen voor het vlees van Evita’s Choice leven ruim 26 maanden in alle vrijheid op de grootse pampa. De kudde voedt zich met wat de rijke natuur te bieden heeft. Gaucho’s houden een oogje in het zeil. De bewegingsvrijheid die de runderen hebben, zorgt voor een gezonde doorbloeding en spiermassa; de basis voor stevig en toch mals vlees.

Evita’s Choice biedt hoge kwaliteit graangevoerd rund. Na het leven op de pampa gaan de runderen hiervoor naar speciale weids opgezette feedlots. Voor een periode van minimaal 100 dagen krijgen ze hier een speciaal voedingspatroon met graan als hoofdbestanddeel. Voeding, gezondheid en welzijn worden hier nauwkeurig in de gaten gehouden. De voeding met graan zorgt voor evenwichtig extra “intra-musculair” vet. Dit is terug te zien in de mooie vetdooradering van het vlees. Deze marmering zorgt voor extra smaak.

Kwaliteit

Argentijns rundvlees heeft de reputatie tot het beste vlees ter wereld te behoren. Meest bepalend voor zacht vlees dat rijk van smaak is, zijn het ras, de leefomgeving en voeding. Met de gekozen rassen, het getemperde klimaat op de ogenschijnlijk eindeloze pampa’s, het overvloedige gras en de afmesting met graan voor extra vet een daarmee extra smaak, wordt aan deze 3 basis pijlers voldaan.

Uiteraard geldt er een strenge regelgeving rondom hygiëne en voedselveiligheid in Argentinië. Om voor Evita’s Choice in aanmerking te komen moet de gehele keten ook voldoen aan de kwaliteitseisen die de EU stelt.

Het vlees van Evita’s Choice is volledig traceerbaar. Traceerbaarheid begint met het individueel identificeren van de dieren per partij middels een unieke code. In alle stappen van het productieproces wordt deze code elektronisch doorgevoerd, waardoor identificatie wordt gewaarborgd en de oorsprong van het rundvlees aan onze klanten wordt gegarandeerd.

Meer informatie nodig over Evita’s Choice?
Neem dan contact met ons op.